Spring naar inhoud

Dit is ID Bellen

Screenshots ID Bellen animatie (ontwikkelaar Cooler Media)

Hoe werkt ID Bellen?

Stelt u zich eens voor, een inwoner belt de gemeente om het rijbewijs te verlengen of een verhuizing door te geven. Dit zijn strikt persoonlijke zaken, dus zal de inwoner zich eerst moeten identificeren. Tegenwoordig komt deze telefonisch of via de website een heel eind. Bijvoorbeeld met gebruik van DigID en het beantwoorden van persoonlijke vragen, zoals ‘wat is de meisjesnaam van je moeder?’. 


Maar hoeveel privacy moet de inwoner prijsgeven om aan te tonen dat iemand het echt degene is die belt? En in hoeverre is dit sowieso betrouwbaar? Daarom moet een inwoner uiteindelijk toch richting het stadskantoor, om zich in persoon te melden. 


Onnodig lastig, een hoop gedoe en dus genoeg reden voor de gemeenten Nijmegen, Arnhem en de Drechtsteden om samen een innovatieve methode te ontwikkelen waarmee de persoonlijke identiteit op een simpele, veilige en betrouwbare manier is vast te stellen... zonder fysieke afspraak. ​​​​​​​

ID Bellen: digitale identificatie via de telefoon.


Het werkt op basis van een smartphone-app, die de gegarandeerde identiteit van de inwoner bevat. Via de app bepaalt de gebruiker zelf aan welke partij die welke identiteitsgegevens beschikbaar stelt. Die partij, bijvoorbeeld een dienstverlener zoals de gemeente, helpt de inwoner vooraf op weg door op de website per product of dienst aan te gegeven welke stukjes identiteit nodig zijn om de identiteit telefonisch, op afstand, vast te kunnen stellen; bijvoorbeeld de leeftijd, het adres, een telefoonnummer of het BSN-nummer. Na enkele snelle en eenvoudige handelingen is de identiteit telefonisch vastgesteld, zodat een bezoek aan het stadskantoor niet meer nodig is.

​​​​​​​

ID Bellen maakt gebruik van IRMA (I Reveal My Attributes), winnaar van de Innovatie-award 2019. Vrij vertaald betekent IRMA ‘Ik geef stukjes van mijn identiteit vrij’. 


De IRMA-app werkt als een ‘mobiel paspoort’ waarin de gebruiker op een simpele en veilige manier de persoonlijke en vertrouwelijke gegevens bewaart. Gegevens uit bijvoorbeeld het BRP (Basisregistratie Personen), een geboortedatum of e-mailadres. Op verzoek kan de gebruiker deze deels onthullen en zich daarmee identificeren. Via IRMA kunnen gebruikers zo inloggen of zich identificeren bij alle soorten organisaties, zonder dat hierbij niet-noodzakelijke persoonsgegevens hoeven te worden gedeeld. 


Voor de ontwikkeling van ID Bellen en ID Contact wordt gebruik gemaakt open source software, hierdoor is het openbaar beschikbaar voor gebruik en doorontwikkeling.