Spring naar inhoud


ID Contact, innovatie in dienstverlening

De gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden werken met meerdere partners samen aan het dienstverlening innovatieproject ID Contact. Met deze nieuwe service willen we de persoonlijke  dienstverlening aan onze inwoners vernieuwen en verbeteren. We onderzoeken de kansen van digitale identificatie of authenticatie via de telefoon (ID Bellen, afgerond in 2020) en andere kanalen, waaronder online videocontact en chat-applicaties. Soms wilt u namelijk meer persoonlijke informatie dan wij u via de telefoon of chat mogen geven. Wij beantwoorden zulke persoonlijke vragen alleen als wij zeker weten dat u bent wie u zegt te zijn. Als u contact met ons opneemt, stellen wij daarom altijd een aantal controlevragen. Toch kan het voorkomen dat wij de gevraagde informatie niet met u mogen delen. Dat doen wij om fraude met uw gegevens te voorkomen. Om dat makkelijker en ook veilig te kunnen doen ontwikkelden wij ID Bellen en werken wij nu aan ID Contact.

Samenwerking

ID Contact gaat verder dan identificeren of authenticatie via telefonie. Er liggen volop kansen om de identiteit te kunnen vaststellen via andere kanalen zoals chat en video. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties steunt ons dienstverlening innovatieproject met Innovatiebudget Digitale Overheid. ID Contact is een samenwerking van de gemeenten Arnhem, Nijmegen en de Drechtsteden, en de Belastingdienst, Digicampus (Logius), NOVUM (Sociale Verzekeringsbank), Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HANen het iHub (Radboud Universiteit).

ID Bellen

De pilot ID Bellen werd in 2020 afgerond. De resultaten en onze ervaringen leest u terug in het evaluatierapport ID Bellen (binnenkort beschikbaar)


De werking van ID Bellen kort uitgelegd: u belt met ons, maar op een andere manier dan u gewend bent. U bezoekt de gemeentelijke website. Met een speciale app scant u een code die op onze webpagina staat. Hiermee start in de app een makkelijk identificatieproces. Na een paar stappen belt u via de app met de gemeente. Wij weten dan meteen dat u echt bent die u zegt te zijn en kunnen u helpen met uw persoonlijke vragen. En belangrijk voor u om te weten: wanneer u de belverbinding stopt, worden uw gegevens direct verwijderd. Deze blijven dus niet bewaard. Bekijk ook de video-animatie bovenaan deze pagina of lees meer op: Hoe werkt ID Bellen?